Żywność liofilizowana szturmem podbija światowe rynki. Stała się idealnym rozwiązaniem dla kosmonautów, sportowców wyczynowych oraz turystów. Jest lekka w transporcie i łatwa do przyrządzenia. W jaki sposób się ją przygotowuje?
Żywność liofilizowana to taka żywność, która jest konserwowana metodą liofilizacji, czyli poprzez sublimacyjne suszenie zamrożonych produktów spożywczych. Krótko mówiąc, z pożywienia usuwana jest woda (od 70 do 96 proc.). Proces ten pozwala na zachowanie wszelkich wartości odżywczych oraz smakowych, a także na długie przechowywanie oraz łatwe przygotowanie do spożycia w dowolnym momencie.
Metodę liofilizacji po raz pierwszy zastosowano podczas drugiej wojny światowej, gdy amerykańskie wojsko transportowało osocze krwi w rejony walk. Jednak dopiero w latach 60. ubiegłego wieku użyto jej do konserwowania żywności.
Zalety
Do niewątpliwych zalet żywności liofilizowanej można zaliczyć:
- łatwość przyrządzania oraz oszczędność czasu i energii – żywność tego typu wystarczy zalać wodą i odczekać chwilę, by produkt zmienił się w pełnowartościowy posiłek
- jej wagę – żywność ta jest lekka, gdyż zawiera zaledwie około 10 proc. swojej pierwotnej masy (jedzenie nie traci przy tym barwy, smaku, kształtu ani żadnych wartości odżywczych)
- możliwość jej przechowywania nawet przez wiele lat bez uszczerbku na jakości – proces liofilizacji usuwa bowiem z pożywienia zanieczyszczenia mikrobiologiczne
Wady
Największą wadą produktów tego typu jest ich cena. Niestety, koszty wytwarzania oraz zakup i utrzymanie sprzętu potrzebnego do liofilizacji są wysokie. Kolejnym czynnikiem, który można zaliczyć na niekorzyść tego typu żywności, jest jej wrażliwość na wilgoć (wymaga ona przechowywania w miejscu suchym).
Dla kogo?
Początkowo żywność liofilizowana była produkowana dla kosmonautów. Z czasem stała się ona również niezastąpionym ekwipunkiem podróżników. Ceniona jest także przez osoby czynnie uprawiające sport (wspinaczki górskie, trekking, żeglarstwo) oraz przez rowerzystów.
Produkty i sprzedaż
Sklepy oferujące żywność liofilizowaną mają w swoim asortymencie między innymi risotto, gulasz, jajecznicę, makaron z różnego rodzaju sosami, zupy, a także musli czy owoce. Wszystko jest zapakowane w lekkie i płaskie torebki. Produkty te można kupić zarówno w specjalistycznych sklepach stacjonarnych (turystycznych lub sportowych), jak i w sklepach internetowych.