Owoce papai (Carica papaya) zawdzięczają popularność nie tylko swoim walorom kulinarnym. Cenione są przede wszystkim z uwagi na liczne właściwości prozdrowotne, takie jak poprawa komfortu trawiennego, wzmacnianie układu odpornościowego czy redukcja tkanki tłuszczowej.
Papaja, inaczej melonowiec właściwy, jest egzotycznym owocem pochodzącym z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych regionów Ameryki Północnej. Z wyglądu przypomina gruszkę. Ma gorzką skórkę, jednak w środku kryje słodki, pomarańczowo-czerwony miąższ o smaku podobnym do melona i mango. Jadalne są również pestki. Mianem „owocu aniołów” miał ją ochrzcić odkrywca Ameryki, Krzysztof Kolumb.
Na trawienie i odchudzanie
Tradycyjne zastosowania terapeutyczne papai w medycynie ludowej obejmują zmniejszanie bólu i stanów zapalnych, leczenie wrzodów żołądka i łagodzenie dolegliwości dróg moczowych. Stosowana była w przypadkach zmian skórnych. Używano jej również w celu poprawy trawienia oraz zwalczania infekcji i biegunek.
Dziś wiemy, że wiele spośród swoich unikalnych właściwości owoc zawdzięcza obecności papainy, będącej enzymem trawiącym peptydy. Papaina wspiera procesy trawienne, zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom, takim jak refluks, wzdęcia czy zaparcia, wspiera spalanie białek i tkanki tłuszczowej oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Nie tylko papaina
Ponadto papaja stanowi niezwykle bogate źródło likopenu. 100 g owocu może zawierać od 2 do 5 mg tego związku. Likopen zaliczany jest do najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ze względu na jego wysoką zawartość spożycie papai sprzyja ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami, których działanie może prowadzić do stresu oksydacyjnego, ten zaś – do rozwoju wielu schorzeń, w tym chorób nowotworowych.
Warto też wspomnieć, że w owocach Carica papaya znajdziemy duże ilości kluczowego aminokwasu alaniny i wzmagającego odporność beta-karotenu. Obfitują one również w witaminy (C, A, K, E oraz z grupy B) oraz minerały, w tym wapń, magnez, fosfor i potas.