Pierwszym Europejczykiem, który zetknął się z uprawą ananasów był Kolumb, zaś pierwszymi badaczami, którzy je opisali byli przyrodnicy hiszpańscy – Las Casas i Oviedo. Nazwa tego owocu pochodzi od indiańskiego wyrazu „anana”, co oznacza aromat aromatów i rzeczywiście, zapach tych owoców przypomina jednocześnie maliny, jabłka, poziomki i melony.
Kupując ananasy należy zwrócić uwagą na ich masę, muszą być ciężkie, mieć soczyste, zielone liście i charakterystyczny słodki, mocny zapach. Wybierając owoc powąchaj go, najlepiej przy nasadzie. Unikać należy owoców z miękkimi miejscami, brązowymi liśćmi i widoczną przy nasadzie pleśnią – to znak, że zaczynają się psuć.
Bromelina – naturalny enzym białkowy
Surowy owoc to dobre źródło substancji odżywczych, spośród których najcenniejsza jest bromelina (Bromelinum), otrzymywana z łodyg ananasa oraz sok ananasowy pozyskiwany z jego owocostanów. Bromelina jest glikoproteiną ułatwiającą trawienie białek, tłuszczów i skrobi. Działa także przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo (zwiększa przepuszczalność błon komórkowych, tym samym przyspieszając cofanie się obrzęków). Ułatwia także przenikanie antybiotyków i rozszerza wydzielinę oskrzelową. Jej działanie wspomagają inne składniki ananasa, przede wszystkim witamina C, która rozpuszcza tłuszcz i zwalcza wolne rodniki.
Właściwości odchudzające
Ananas zawiera średnio 86% wody, 0,72% kwasów organicznych, znaczne ilości potasu, żelaza, wapnia, fosforu oraz manganu. Jest niskokaloryczny, w 100 gramach miąższu znajduje się zaledwie 47 kalorii. Nie zawiera tłuszczu ani białka. Jego spożywanie uzupełnia niedobór witamin A, B1, B2, C. Jest bardzo skutecznym diuretykiem i owocem wspomagającym metabolizm. Im więcej zjemy świeżych owoców, tym szybciej stracimy na wadze. Należy pić dużo niegazowanej wody mineralnej – co najmniej 2 litry dziennie. Zalecane są również herbatki ziołowe poprawiające trawienie, działające moczopędnie, ponieważ pomogą pozbyć się z organizmu szkodliwych i zbędnych produktów przemiany materii.
Trzydniowa dieta ananasowa
Konsekwentnie stosowana dieta pozwala schudnąć około trzech kilogramów. Ważne, by owoce były świeże, a nie z puszek czy kartonów. Po obraniu ananasa ze skórki można go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do trzech dni. Dzięki tej diecie poprawimy trawienie, oczyścimy i zregenerujemy organizm, a także zwiększymy energię. Dobrze skomponowana dieta składa się z pięciu małych posiłków dziennie, w których oprócz ananasa można spożywać inne owoce i warzywa ora niewielkie ilości białka pochodzenia zwierzęcego.
Jadłospis
Dzień I
Śniadanie | 1/4 ananasa, 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka |
Obiad | sałatka z 1/2 ananasa, startego jabłka i banana, pierś kurczaka smażonego na oliwie z oliwek, przyprawionego pieprzem i papryką |
Podwieczorek | 1/2 ananasa |
Kolacja | sałatka z kalafiora i 1/4 ananasa polana jogurtem, przyprawiona solą i z dodatkiem orzechów włoskich |
Dzień II
Śniadanie | kubek jogurtu, 1/4 ananasa, herbata ziołowa |
Obiad | zapiekanka z ananasem (cienkie plasterki bakłażana, cebuli, pomidora i 1/2 ananasa ułożyć w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym oliwą z oliwek, przyprawić solą i polać chudym jogurtem; piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut |
Podwieczorek | 1/2 ananasa |
Kolacja | sałatka z ananasa i pomarańczy, skropiona sokiem z cytryny |
Dzień III
Śniadanie | kawa lub herbata (bez cukru), sałatka z 1/4 ananasa i kiwi |
Obiad | sok ananasowy, spaghetti z stosem z pomidorów, cebuli, czosnku i 1/2 ananasa |
Podwieczorek | 1/4 ananasa, herbata ziołowa, kawa lub herbata (bez cukru) |
Kolacja | tost z 1/4 ananasa i plasterka chudej wędliny drobiowej |