Mniej więcej co druga kobieta odczuwa słabsze lub silniejsze dolegliwości przed początkiem miesiączki, natomiast kobiety cierpiące na PMS w czasie okresu odczuwają mniejsze bóle. Jakie są tego przyczyny i jak można sobie pomóc domowymi sposobami?
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego przeprowadzono badania kobiet z objawami zespołu napięcia przedmiesiączkowego, które to badania wykazały, że w czasie snu wydzielały one znacznie mniej melatoniny niż inne kobiet. Hormon ten ma decydujące znaczenie dla stabilności emocjonalnej i snu. Melatoninę produkuje w nocy szyszynka, która jest najbardziej aktywna, kiedy występuje wyraźny rytm światła i ciemności, a więc za dnia i w nocy.
Objawy PMS
- Występują najczęściej w tygodniu poprzedzającym miesiączkę.
- Wzdęcia i zaparcia.
- Bóle podbrzusza.
- Napięcie piersi.
- Swędzenie skóry.
- Obrzęki kończyn dolnych.
- Bóle głowy i grzbietu.
- Nadpobudliwość i depresyjny nastrój.
Przyczyny
- przewaga poziomu estrogenu
- niedobór progesteronu
- nietolerancja glukozy
- niedobór kwasów tłuszczowych
- niedobór witaminy B6, cynku i magnezu
Leczenie
Aby obniżyć poziom estrogenów, w diecie powinny znaleźć się przede wszystkim składniki i produkty, które wpływają na metabolizm tych hormonów w organizmie. Zaliczamy do nich:
Witaminy z grupy B (ziarna zbóż, drożdże, wątróbka, fasola)
Witaminę E (orzechy laskowe, migdały, pestki dyni)
Cynk (pestki dyni, owoce morza)
Selen (orzechy brazylijskie, rośliny strączkowe)
Magnez (pestki dyni, kakao, otręby pszenne, migdały)
Kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby morskie, orzechy, oleje roślinne, siemię lniane)
Rośliny krzyżowe (maca, brokuły, kalafior, brukselka)
Flawonoidy, które znajdują się m.in. w skórce grejpfrutów, pomarańczy
Zieloną herbatę
Kluczowe znaczenie w leczeniu i profilaktyce PMS ma właściwa dieta śródziemnomorska. W diecie tej stosuje się tłuszcze roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje, oliwy, orzechy, ryby), unika zaś tłuszczów nasyconych (masła, smalcu, tłustego mięsa, jaj). Należy również ograniczyć słodycze, białe pieczywo, napoje słodzone, tłuste mięsa.