Składniki (na 4 porcje):
- półtorej szklanki soczewicy
- 2 cebule
- 3 marchewki
- pół małego selera
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz, sól
- 2 l wody
Reklama
Sposób przygotowania:
- Soczewicę zalać lekko osoloną wrzącą wodą i gotować na małym ogniu.
- Cebulę posiekać, poddusić z oliwą, dodać do gotującej się soczewicy.
- Resztę warzyw obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i włożyć do garnka z zupą.
- Gdy soczewica będzie prawie miękka, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i cząber.
- Gotować jeszcze 10 minut.
- Doprawić pieprzem i solą.
- Na talerzu posypać zupę posiekaną natką.
CZĄBER
Cenione jako lek i przyprawa już w starożytności liście cząbru (Satureja hortensis) są wyśmienitym dodatkiem do wszystkich potraw z fasoli i roślin strączkowych, a także do mięs (szczególnie dziczyzny) oraz do marynat i serów. Wchodzą w skład wielu mieszanek przyprawowych, na przykład ziół prowansalskich i bułgarskiej czubricy.
Medycyna naturalna docenia przeciwskurczowe i wiatropędne działanie cząbru, polecając jego przyjmowanie przy niestrawności i innych dolegliwościach przewodu pokarmowego.