Składniki (na 4 porcje):

  • półtorej szklanki soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • pół małego selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz, sól
  • 2 l wody

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę zalać lekko osoloną wrzącą wodą i gotować na małym ogniu.
  • Cebulę posiekać, poddusić z oliwą, dodać do gotującej się soczewicy.
  • Resztę warzyw obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i włożyć do garnka z zupą.
  • Gdy soczewica będzie prawie miękka, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i cząber.
  • Gotować jeszcze 10 minut.
  • Doprawić pieprzem i solą.
  • Na talerzu posypać zupę posiekaną natką.

 

CZĄBER

Cenione jako lek i przyprawa już w starożytności liście cząbru (Satureja hortensis) są wyśmienitym dodatkiem do wszystkich potraw z fasoli i roślin strączkowych, a także do mięs (szczególnie dziczyzny) oraz do marynat i serów. Wchodzą w skład wielu mieszanek przyprawowych, na przykład ziół prowansalskich i bułgarskiej czubricy.

Medycyna naturalna docenia przeciwskurczowe i wiatropędne działanie cząbru, polecając jego przyjmowanie przy niestrawności i innych dolegliwościach przewodu pokarmowego.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW