Składniki:
- 2 litry wody
- 2–3 spore garście liści młodej pokrzywy
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- kawałek korzenia selera
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła lub oliwy
- jogurt grecki do zabielenia
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- sól i świeżo zmielony pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Pokrzywę myjemy, zalewamy wrzątkiem (by nie parzyła), kroimy ją i podsmażamy na maśle razem z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i przyprawami: gałką muszkatołową i tymiankiem.
- W garnku gotujemy pokrojone w kostkę warzywa, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe.
- Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pokrzywę i doprawiamy do smaku.
- Zupę można zmiksować na krem i zabielić jogurtem greckim.