Składniki:
- 1/4 kg szparagów
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietanki
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub koperku
- 4 plasterki wędzonego łososia norweskiego
- sól, cukier
- grzanki z bułki paryskiej
Reklama
Sposób wykonania:
- Szparagi umyć, oczyścić, odkroić główki, pozostałe części drobno pokrajać, zalać 2 szklankami wrzącej wody, osolić, dodać szczyptę cukru i gotować do miękkości. Oddzielnie ugotować główki.
- Gdy pokrajane szparagi będą miękkie, przetrzeć przez sito, zagotować, zagęścić mąką rozprowadzoną z kilkoma łyżkami mleka i dodać pozostałe mleko.
- Po zagotowaniu odstawić, dodać ugotowane główki szparagów, żółtka wymieszane ze śmietanką i drobno posiekaną zieleniną.
- Przyprawić solą do smaku.
- Podawać ze zwiniętą roladką z wędzonego łososia i grzankami.