Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag filetów z dorsza
  • 1,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • pół czerwonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pieprz, sól
Reklama

 

Sposób przygotowania

  • Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
  • Skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę, potem osuszyć i oprószyć mąką.
  • Marchew pokroić w niedużą kostkę, pora w półtalarki i ugotować na niezbyt miękko.
  • Rozgrzać oliwę i krótko obsmażyć kawałki ryby.
  • Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w cienkie paseczki paprykę.
  • Przełożyć rybę i paprykę do bulionu z warzywami, dodać kurkumę i gotować przez 10 minut, przyprawić do smaku.
  • Przed podaniem posypać natką pietruszki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW