Składniki na 4 porcje:
- 50 dag filetów z dorsza
- 1,5 l wody
- 2 marchewki
- 1 por
- pół czerwonej papryki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki
- sok z cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- pół łyżeczki kurkumy
- pieprz, sól
Reklama
Sposób przygotowania
- Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
- Skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę, potem osuszyć i oprószyć mąką.
- Marchew pokroić w niedużą kostkę, pora w półtalarki i ugotować na niezbyt miękko.
- Rozgrzać oliwę i krótko obsmażyć kawałki ryby.
- Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w cienkie paseczki paprykę.
- Przełożyć rybę i paprykę do bulionu z warzywami, dodać kurkumę i gotować przez 10 minut, przyprawić do smaku.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki.