Składniki:
- 5 pomidorów
- 10 dag filetów z dorsza
- 1 cebula
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki oliwy
- liść laurowy
- imbir
- gałka muszkatołowa
- tymianek
Reklama
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie; dodać pokrojone pomidory, gałkę muszkatołową, tymianek, imbir i dusić wszystko około 10 minut.
- Wlać przygotowany bulion z kostki, dodać liść laurowy i gotować około 20 minut.
- Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pokroić w dzwonka i gotować w zupie na małym ogniu około 10 minut (rybę należy gotować krótko i ostrożnie wyjmować na talerz, bo jej mięso łatwo się rozlatuje).