Składniki:

  • 50 dag moreli
  • 30 dag kwaskowatych jabłek
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • ugotowany ryż (według uznania)

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wyciąć gniazda nasienne.
  • Morele umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przekroić na pół i wyjąć pestki.
  • Połówki moreli (kilka z nich odłożyć do dekoracji) i jabłek zalać wodą, dodać cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i gotować, aż owoce będą miękkie, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito.
  • Dodać śmietanę i sok oraz zagęścić mąką ziemniaczaną.
  • Wlać na talerze, przybrać pokrojonymi połówkami moreli, dodać ugotowanego ryżu (według uznania).

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW