Składniki:
- 50 dag moreli
- 30 dag kwaskowatych jabłek
- ½ szklanki soku jabłkowego
- ½ szklanki śmietany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- ugotowany ryż (według uznania)
Reklama
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wyciąć gniazda nasienne.
- Morele umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przekroić na pół i wyjąć pestki.
- Połówki moreli (kilka z nich odłożyć do dekoracji) i jabłek zalać wodą, dodać cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i gotować, aż owoce będą miękkie, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito.
- Dodać śmietanę i sok oraz zagęścić mąką ziemniaczaną.
- Wlać na talerze, przybrać pokrojonymi połówkami moreli, dodać ugotowanego ryżu (według uznania).