Składniki:
- 25 dag pieczarek
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 300 ml śmietany
- 3 łyżki mąki
- 6 szklanek wywaru jarzynowego lub wody
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.
- Na rozgrzanym maśle (2 łyżki) smażyć grzyby, cebulę, łyżeczkę posiekanej naci pietruszki i sok z cytryny na małym ogniu przez 5 minut, kilkakrotnie mieszając.
- W garnku stopić pozostałe 2 łyżki masła i wymieszać z mąką. Ciągle mieszać, aż zasmażka nabierze złotego koloru.
- Powoli wlewać wywar lub wodę do zasmażki i ciągle mieszając, gotować przez 10 minut na małym ogniu.
- Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku, gotować jeszcze 10 minut, a potem przestudzić.
- Śmietanę rozprowadzić zupą, wlać do garnka i podgrzewać całość przez 10 minut.
- Można podawać z grzankami.