Składniki:
- 750 g kalafiora
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Kalafior (bez głąba) dzielimy na różyczki.
- Cebulę pokrojoną w cienkie plasterki podsmażamy na oliwie z oliwek, aż zmięknie, a potem dodajemy do niej różyczki kalafiora.
- Wszystko zalewamy 250 ml wody, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kalafior zmięknie.
- Następnie dolewamy litr wody i zwiększamy ogień, a po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień i gotujemy przez około 20 minut.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Blenderem lub robotem kuchennym miksujemy zupę na gładką masę, podgrzewamy ją w garnku i rozlewamy zupę do miseczek.
- Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i przyozdabiamy pietruszką.