Składniki:

  • 750 g kalafiora
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Kalafior (bez głąba) dzielimy na różyczki.
  • Cebulę pokrojoną w cienkie plasterki podsmażamy na oliwie z oliwek, aż zmięknie, a potem dodajemy do niej różyczki kalafiora.
  • Wszystko zalewamy 250 ml wody, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kalafior zmięknie.
  • Następnie dolewamy litr wody i zwiększamy ogień, a po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień i gotujemy przez około 20 minut.
  • Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Blenderem lub robotem kuchennym miksujemy zupę na gładką masę, podgrzewamy ją w garnku i rozlewamy zupę do miseczek.
  • Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i przyozdabiamy pietruszką.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW