Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 300 g mielonej cielęciny lub mięsa drobiowego
  • pół główki kapusty włoskiej
  • 3 marchewki
  • pół selera
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 pęczek koperku
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • tymianek
  • olej
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Warzywa umyć i oczyścić.
  • Marchew i seler obrać, pokroić w grubą kostkę.
  • Kapustę drobno poszatkować.
  • Odciąć zielone listki koperku, a łodyżki pokroić.
  • Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i chwilę smażyć.
  • Zalać 5 szklankami wody, osolić, dodać listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, zagotować.
  • Mięso wyrobić z jajkiem i mąką ziemniaczaną, doprawić solą, tymiankiem i pieprzem.
  • Z masy uformować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego, włożyć je do wrzącej zupy, gdy warzywa będą prawie miękkie, i gotować jeszcze 15 minut.
  • Zupę doprawić mielonym pieprzem i tymiankiem, posypać zielonym koperkiem.
  • Do każdej porcji można dodać po łyżce śmietany.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW