Składniki:
- 150 g wędzonego boczku
- 300 g mielonej cielęciny lub mięsa drobiowego
- pół główki kapusty włoskiej
- 3 marchewki
- pół selera
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 pęczek koperku
- ziele angielskie
- listek laurowy
- tymianek
- olej
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyć i oczyścić.
- Marchew i seler obrać, pokroić w grubą kostkę.
- Kapustę drobno poszatkować.
- Odciąć zielone listki koperku, a łodyżki pokroić.
- Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i chwilę smażyć.
- Zalać 5 szklankami wody, osolić, dodać listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, zagotować.
- Mięso wyrobić z jajkiem i mąką ziemniaczaną, doprawić solą, tymiankiem i pieprzem.
- Z masy uformować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego, włożyć je do wrzącej zupy, gdy warzywa będą prawie miękkie, i gotować jeszcze 15 minut.
- Zupę doprawić mielonym pieprzem i tymiankiem, posypać zielonym koperkiem.
- Do każdej porcji można dodać po łyżce śmietany.