Głównymi składnikami tego najbardziej tradycyjnego dania rodem z Węgier, są mięso, papryka, pomidory i ziemniaki. Do tego cała masa przypraw.
Wytrawni kucharze powiadają, że jeśli zdarzy nam się dodać nieco za dużo wody, zagęszczanie potrawy mąką absolutnie nie wchodzi w grę. Można próbować zagęścić ją pomidorowym koncentratem albo słodką, sproszkowaną papryką, byle z umiarem.
Zupę gulaszową podaje się ciepłą, z chlebem i czerwonym winem.
Składniki na 4 porcje:
- 50 dag chudej wołowiny
- 3 pomidory
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1,5 l warzywnego bulionu
- 3 cebule
- 3 papryki
- garść kiszonej kapusty
- 6 goździków
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki słodkiej paprykisól, pieprz
Reklama
Sposób przyrządzenia:
- Mięso pokroić w niedużą kostkę, dwie cebule w cienkie piórka.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso, dodać pokrojoną cebulę, sól oraz pieprz i chwilę jeszcze podsmażać.
- Pomidory pokroić w ósemki i razem z winem dodać do mięsa.
- Dusić około 15 minut, dolać bulion, dołożyć cebulę nadzianą goździkami i gotować, aż mięso będzie miękkie.
- „Goździkową" cebulę usunąć.
- Paprykę pokroić w cienkie paski, kapustę posiekać, dodać do zupy i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut.
- Doprawić kminkiem, słodką papryką, solą i pieprzem.