Składniki:
- ½ szklanki białej fasoli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- mały kawałek selera
- 2 ząbki czosnku (roztarte)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- posiekana nać pietruszki
- sól
Reklama
Sposób przygotowania:
- Przebrać fasolę, wypłukać i pozostawić w zimnej wodzie na noc.
- Fasolę odcedzić, włożyć do garnka, zalać litrem widy i gotować do miękkości na małym ogniu przez około półtorej godziny.
- Warzywa zalać litrem wody, gotować do miękkości.
- Wywar z jarzyn wlać do garnka z fasolą, posilić, dodać pokrojone warzywa.
- Masło stopić, połączyć z mąką, wlać 2–3 łyżki zupy, wymieszać na jednolitą masę. Wlać do tego szklankę zupy, całość zagotować (ciągle mieszając). Dodać wszystko do zupy i zagotować.
- Dodać roztarty czosnek i gotować jeszcze przez 10 minut.
- Zupę podawać posypaną nacią pietruszki.