Składniki:
- 3–4 duże pomidory
- 1 główka czosnku
- 6 kromek ciabatty
- 4 szklanki rosołu drobiowego z kostki
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pół pęczka natki pietruszki
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 6 łyżek oliwy
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć nasady ogonków, a miąższ pokroić w niewielką kostkę.
- W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić czosnek, dodać pomidory, słodką paprykę, oregano i bazylię, wszystko dusić 5 minut.
- Dodać 3 porwane kromki ciabatty, wlać wino i rosół drobiowy – gotować 20 minut, a następnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
- Pozostałe kromki ciabatty pokroić w kosteczkę i zrumienić na reszcie oliwy.
- Zupę rozlać do miseczek, posypać grzankami i odrobiną ostrej papryki.