Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1,5 l wody
- 1 średnia cebula
- 1 strąk papryki
- 1 główka czosnku
- 10 dag pieczarek
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ½ pęczka pietruszki
- ostra papryka
- sól
Reklama
Sposób przygotowania:
- W osolonej wodzie zagotować pokrojoną w kostkę włoszczyznę.
- Czosnek i cebulę drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki i wszystko podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
- Zawartość patelni dodać do garnka z włoszczyzną i gotować około 15 minut.
- Paprykę pokroić w słupki, a ziemniaki w kostkę, dodać do zupy i gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Zaprawić jogurtem wymieszanym z ostrą papryką.
- Przed podaniem można posypać natką pietruszki.