Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 2 duże cebule
- 1 papryka
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oliwy
- 1 jajko
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
Reklama
Sposób wykonania:
- Filety przekroić wzdłuż na pół.
- Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i udusić na rozgrzanej oliwie. Wystudzić, dodać jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem.
- Farszem smarować porcje ryb, zwinąć i spiąć albo obwiązać nitką.
- Ułożyć w płaskim garnku.
- Podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości na małym ogniu.
- Przed podaniem posypać natką.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- kcal 262
- białko 28,8 g
- tłuszcz 11,3 g
- węglowodany 13,8 g
BUŁKA TARTA
Najlepiej zrobić ją w domu. Wystarczy dobrze wysuszyć bułki i zetrzeć je na tarce albo w specjalnej maszynce. Żeby mieć pewność, że w bułce jest tylko bułka, bez domieszki na przykład zeschniętego ciasta drożdżowego.
Panierowane w bułce tartej i umiejętnie usmażone mięso czy ryby są przepysznie chrupiące, tyle tylko, że mniej zdrowe od tych przyrządzanych sauté, panierka bowiem wchłania spore ilości tłuszczu.