Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Filety przekroić wzdłuż na pół.
  • Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i udusić na rozgrzanej oliwie. Wystudzić, dodać jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem.
  • Farszem smarować porcje ryb, zwinąć i spiąć albo obwiązać nitką.
  • Ułożyć w płaskim garnku.
  • Podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości na małym ogniu.
  • Przed podaniem posypać natką.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • kcal 262
  • białko 28,8 g
  • tłuszcz 11,3 g
  • węglowodany 13,8 g

 

BUŁKA TARTA

Najlepiej zrobić ją w domu. Wystarczy dobrze wysuszyć bułki i zetrzeć je na tarce albo w specjalnej maszynce. Żeby mieć pewność, że w bułce jest tylko bułka, bez domieszki na przykład zeschniętego ciasta drożdżowego.

Panierowane w bułce tartej i umiejętnie usmażone mięso czy ryby są przepysznie chrupiące, tyle tylko, że mniej zdrowe od tych przyrządzanych sauté, panierka bowiem wchłania spore ilości tłuszczu.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW