Składniki:
- 1 razowy chleb
- 60 dag mielonej cielęciny
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- ½ pęczka szczypiorku
- 2 łyżki oleju sojowego
- 1 łyżka oliwy
- oregano
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Mięso, pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę podsmażyć na rozgrzanym oleju, podlać odrobiną wody i krótko (2–3 minuty) dusić na małym ogniu.
- Przestudzić, zemleć w maszynce razem z miąższem chleba.
- Masę dobrze wymieszać, dodając oregano, sol, pieprz i posiekany szczypiorek.
- Uformować podłużne zraziki i ułożyć w wydrążonym chlebie.
- Skropić oliwą, piec w gorącym piekarniku około 45 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji
- kcal 232
- białko 21 g
- tłuszcze 10 g
- węglowodany 22 g