Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- 2 duże pory
- 2 szklanki rosołu (bulion)
- 100 g gęstej śmietany
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól, suszony majeranek
Reklama
Sposób wykonania:
- Dobrze umyte ziemniaki gotować w mundurkach około 20 minut w lekko osolonej wodzie.
- Po przestudzeniu obrać ze skórki i pokroić w grube talarki.
- Pory zblanszować 3–5 minut w połowie szklanki lekko osolonej wody.
- Ułożyć warstwami ziemniaki razem z porami w płaskim naczyniu żaroodpornym.
- Przygotować sos: dwie łyżki masła lub margaryny rozgrzać w naczyniu, wsypać mąkę i szybko rozprowadzić.
- Stopniowo wlewać rosół i śmietanę, stale mieszając. Sos doprawić curry i solą.
- Całość polać przygotowanym sosem curry, posypać kminkiem i majerankiem.
- Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 200 st. C.