Składniki:

  • 6 młodych ziemniaków średniej wielkości
  • 150 g koziego sera twarogowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki masła
  • 1 pęczek szczypiorku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki dokładnie wymyć pod bieżącą wodą (ale nie obierać) i naciąć wzdłuż, tworząc małą kieszonkę, w której należy umieścić jedną łyżeczkę masła oraz gałązkę rozmarynu.
  • Każdego ziemniaka z osobna szczelnie zawinąć w folię aluminiową i wszystkie razem piec w piekarniku (z termoobiegiem) w temperaturze 180°C przez około 45–60 minut.
  • Kozi ser pomieszać z jogurtem, drobno posiekanym łososiem, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem.
  • Po upieczeniu ziemniaki lekko ostudzić i nadziać zimnym farszem, uprzednio usunąwszy gałązkę rozmarynu.
  • Udekorować świeżym szczypiorkiem i większym kawałkiem wędzonego łososia.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW