Składniki:
- 6 młodych ziemniaków średniej wielkości
- 150 g koziego sera twarogowego
- 100 g wędzonego łososia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki masła
- 1 pęczek szczypiorku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
Reklama
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie wymyć pod bieżącą wodą (ale nie obierać) i naciąć wzdłuż, tworząc małą kieszonkę, w której należy umieścić jedną łyżeczkę masła oraz gałązkę rozmarynu.
- Każdego ziemniaka z osobna szczelnie zawinąć w folię aluminiową i wszystkie razem piec w piekarniku (z termoobiegiem) w temperaturze 180°C przez około 45–60 minut.
- Kozi ser pomieszać z jogurtem, drobno posiekanym łososiem, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem.
- Po upieczeniu ziemniaki lekko ostudzić i nadziać zimnym farszem, uprzednio usunąwszy gałązkę rozmarynu.
- Udekorować świeżym szczypiorkiem i większym kawałkiem wędzonego łososia.