Jarmuż, kapusta, brokuł, szpinak, sałata, karczoch czy ogórek to warzywa, które powinniśmy jadać jak najczęściej, zwłaszcza na surowo. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów oraz ważny dla zdrowia chlorofil. To wszystko sprawia, że jedząc zielone warzywa wspomagamy zdrowie i zapobiegamy wielu groźnym chorobom, m.in. nowotworom oraz starzeniu się organizmu.

 

Od dawana wiadomo, że warzywa są zdrowe, zdrowsze nawet od owoców (te zawierają sporo cukru). Jednak z tego, że kolor warzyw jest równie ważny, jak ich wartość odżywcza, mało kto zdaje sobie sprawę. Uważa się, że najbardziej zdrowe są zielone warzywa (zwłaszcza liściaste). Dlaczego? Bo zawierają chlorofil. Jest to barwnik, który pochłania energię słoneczną, uczestniczy w transporcie tlenu, witamin oraz azotu.

Reklama

 

Chlorofil ma wiele korzyści dla zdrowia:

  • działa wzmacniająco i przyspiesza przemianę materii,
  • wspomaga odchudzanie. To dlatego, że ułatwia kontrolę nad głodem i hamuje apetyt,
  • ułatwia utrzymanie przyjemnego zapachu ciała,
  • wpływa na eliminację zaparć,
  • zapobiega wchłanianiu toksyn z powietrza. Przyjmowanie chlorofilu (zarówno w jedzeniu, jak i w tabletkach) umożliwia pozbycie się z krwi aż 95 proc. toksyn pochodzących z powietrza,
  • wpływa pozytywnie na pracę jelit,
  • jest źródłem przeciwutleniaczy, które chronią przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za uszkodzenia komórek i rozwój wielu groźnych chorób,
  • hamuje zakażenia grzybami Candida albicans,
  • stymuluje wzrost erytrocytów (czerwonych krwinek),
  • stosowany zewnętrznie, przyspiesza gojenie się ran.

 

Zielone koktajle

Amerykanie mówią na nie „green monsters”, czyli zielone potwory (od koloru tych napojów). Najczęściej ich głównym składnikiem jest szpinak, jarmuż i różnego rodzaju sałaty. Koktajle z zielonych warzyw robią ostatnio prawdziwą furorę i to nie tylko wśród sportowców i gwiazd kina, ale także zwykłych zjadaczy chleba, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Pija się je więc w kawiarniach, na spotkaniach biznesowych i w barach ze zdrową żywnością. Wiele osób przyrządza je samodzielnie w domu. W połączeniu z siemieniem lnianym, otrębami czy orzechami, mogą stanowić pożywny posiłek.

 

Ważne składniki odżywcze w zielonych warzywach

Zielone warzywa są bogate w doskonale przyswajalne witaminy i minerały, zwłaszcza w kwas foliowy (ważny m.in. dla kobiet w ciąży) i witaminy: A, C, B, wapń, magnez, potas i żelazo. Są też doskonałym źródłem błonnika.

 

Które warzywa są najzdrowsze?

  • szpinak, jarmuż (bomba minerałowa i witaminowa)
  • sałata rzymska (ogromne źródło potasu, poza tym cenna ze względu na antyoksydanty i wysoką zawartość białka).
  • kapusta pekińska (pokaźna ilość wapnia i magnezu)
  • sałata (masłowa, lodowa, strzępiasta), kapusta włoska, biała, brokuły, brukselka, zielona fasolka szparagowa, karczochy, ogórek (mnóstwo różnych wartości odżywczych).