Składniki:
- 2 paski żeberek
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki ketchupu
- 1 kostka warzywna rosołowa
Reklama
Sposób przygotowania:
- Kapustę lekko poddusić w garnku, aż zmięknie.
- Żeberka pokroić co drugą kostkę i usmażyć na brązowy kolor.
- Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz papryki pokrojone w grubszą kostkę, a następnie całość dokładnie wymieszać.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę kapusty.
- Z ketchupu i miodu zrobić sos, obtoczyć w nim żeberka i ułożyć na kapuście.
- Pozostałą częścią kapusty przykryć mięso.
- W 1 szklance gorącej wody rozpuścić kostkę warzywną i tak przygotowanym bulionem zalać kapustę.
- Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200°C.