Składniki:
- 300 g ravioli
- 400 g startej marchwi
- 100 g sera gouda
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml śmietany
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka pietruszki
- sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku
Reklama
Sposób przygotowania:
- Ravioli ugotować al dente i odcedzić.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
- Marchew z masłem dusić na patelni około 5 minut, potem dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki, a na koniec całość wymieszać.
- W osobnym naczyniu zetrzeć na tarce ser oraz pomieszać go z jajkami, mlekiem, śmietaną, startą gałką muszkatołową i solą.
- Formę do zapiekanki posmarować odrobiną masła, a następnie układać warstwami makaron na przemian z masą marchwiową.
- Całość polać sosem serowo-śmietanowym.
- Piec przez około 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.