Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 50 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka zmielonej papryki chili
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • oliwa do smażenia
  • bułka tarta do posypania formy
  • masło do wysmarowania formy
  • sól do smaku

Zalewa:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka śmietanki 12%
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól i pieprz do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Do wrzącej wody (2 szklanki) z dodatkiem oleju wrzucamy kaszę i gotujemy ją pod przykryciem na średnim ogniu około 15 minut, a potem odstawiamy (nadal pod przykryciem) na 10 minut.
  • Mieszamy kaszę drewnianą łyżką i doprawiamy do smaku solą.
  • Mięso smażymy na oliwie z dodatkiem chili, oregano, bazylii, czosnku i soli.
  • Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na osobnej patelni z pokrojoną w kostkę cebulą.
  • Kaszę mieszamy z mięsem, pieczarkami, marchewką utartą na średnich oczkach i pokrojoną w kostkę papryką.
  • Przygotowujemy zalewę: jajka miksujemy ze śmietanką na puszystą masę około 2–3 minuty, a potem dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz oraz estragon.
  • Kaszę dokładnie mieszamy z zalewą.
  • Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niego masę.
  • Na wierzchu układamy plastry bakłażana i pomidora; całość skraplamy oliwą.
  • Pieczemy w piekarniku o temperaturze 200°C przez 40 minut.
  • Dla urozmaicenia 10 minut przed końcem pieczenia można zapiekankę posypać startym żółtym serem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW