Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 50 dag mięsa mielonego
- 50 dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 1 pomidor
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka zmielonej papryki chili
- łyżka suszonego oregano
- łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżki oleju
- oliwa do smażenia
- bułka tarta do posypania formy
- masło do wysmarowania formy
- sól do smaku
Zalewa:
- 5 jajek
- 1 szklanka śmietanki 12%
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka estragonu
- sól i pieprz do smaku
Reklama
Sposób przygotowania:
- Do wrzącej wody (2 szklanki) z dodatkiem oleju wrzucamy kaszę i gotujemy ją pod przykryciem na średnim ogniu około 15 minut, a potem odstawiamy (nadal pod przykryciem) na 10 minut.
- Mieszamy kaszę drewnianą łyżką i doprawiamy do smaku solą.
- Mięso smażymy na oliwie z dodatkiem chili, oregano, bazylii, czosnku i soli.
- Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na osobnej patelni z pokrojoną w kostkę cebulą.
- Kaszę mieszamy z mięsem, pieczarkami, marchewką utartą na średnich oczkach i pokrojoną w kostkę papryką.
- Przygotowujemy zalewę: jajka miksujemy ze śmietanką na puszystą masę około 2–3 minuty, a potem dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz oraz estragon.
- Kaszę dokładnie mieszamy z zalewą.
- Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niego masę.
- Na wierzchu układamy plastry bakłażana i pomidora; całość skraplamy oliwą.
- Pieczemy w piekarniku o temperaturze 200°C przez 40 minut.
- Dla urozmaicenia 10 minut przed końcem pieczenia można zapiekankę posypać startym żółtym serem.