Produkty alkaliczne (zasadowe) to takie, które nie doprowadzają do zakwaszenia organizmu. Spożywane w odpowiednich proporcjach zmniejszają jego kwasowość, a tym samym pomagają uniknąć poważnych kłopotów zdrowotnych.

 

Żywność zakwaszająca to ta, która, niestety, często stanowi większą część codziennego jadłospisu: pokarmy bogate w białko zwierzęce, cukier, kawa czy alkohol. Nic więc dziwnego, że coraz większą popularnością cieszy się alkaiczna woda jonizowana, która poprawia metabolizm, regeneruje organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Poprzez neutralizowanie kwaśnego odczynu śliny, zapobiega powstawaniu ubytków, a przy okazji odwraca proces zakwaszenia organizmu przez niewłaściwą dietę.

Wodę alkaliczną (zasadową) odkrył 40 lat temu rosyjski badacz S. Aliochin. Okazało się, że ciecz, powstała podczas elektrolizy wody, ma rewelacyjne właściwości zdrowotne: dzięki niej lepiej goiły się pokaleczone ręce, szybciej znikały oznaki poparzeń słonecznych i zadawnione egzemy. Po wnikliwych badaniach okazało się jeszcze, że woda alkaliczna ma właściwości odkwaszające: neutralizuje i usuwa z organizmu toksyny i kwaśne substancje będące produktem ubocznym metabolizmu. Może więc korzystnie wpłynąć na zakwaszony organizm, zwłaszcza u borykających się z takimi schorzeniami jak: cukrzyca, dna moczanowa, kamica nerkowa, nadkwasota żołądka (zgaga), nadciśnienie czy otyłość.

 

Jak powstaje?

Woda alkaliczna (zasadowa) i kwaśna wytwarzane są w procesie elektrolizy w urządzeniu zwanym jonizatorem. Przez wodę przepuszcza się prąd elektryczny, który powoduje, że woda oraz wszystkie rozpuszczone w niej składniki mineralne dzielą się na dwie części: wodę alkaliczną (o pH powyżej 7) i kwaśną (o pH poniżej 7). Rozpuszczone w wodzie sole podczas elektrolizy rozkładają się na dodatnie jony metali (wapnia, magnezu, potasu i sodu) i ujemne reszty kwasowe (zawierające reszty kwasowe (zawierające siarkę, fosfor i chlor).

Dzięki domowym jonizatorom wody można wytworzyć wodę, której spożycie przyniesie o wiele więcej korzyści niż picie zwykłej "kranówki".

Reklama

 

Wodę alkaliczną pić można w przypadku:

  • nadkwaśności żołądka
  • biegunki przewlekłej
  • zaburzeń trawienia
  • wzdęć

 

Na czym polega fenomen wody alkaicznej?

  • Woda alkaliczna szybciej przedostaje się do komórek, a więc lepiej nawadnia organizm.
  • Znajdujące się w wodzie alkalicznej jony ujemne wspomagają układ odpornościowy.
  • Zawarte w wodzie alkalicznej antyoksydanty neutralizują wpływ wolnych rodników i eliminują je z organizmu.
  • W wodzie alkalicznej znajdują się mniejsze formacje molekularne, przez co przedostaje się ona szybko przez błony komórkowe, uczestniczy w procesach metabolicznych i usuwa toksyny z układu pokarmowego.
  • Woda alkaliczna rozrzedza krew. To ważne, bo kiedy organizm jest zakwaszony, krew staje się gęstsza, przez co zakłócone zostaje jej krążenie i zwiększa się prawdopodobieństwo powstania zakrzepów.
  • Urządzenie wykorzystywane do robienia wody alkalicznej obniża stężenie chloru, który przyczynia się do niszczenia przyjaznej flory bakteryjnej w naszym organizmie.