Naturalne, zdrowe pH organizmu jest lekko zasadowe. Tymczasem dzisiejsze żywienie zakwasza nasze ciało. Szacuje się, że ponad 80 proc. Europejczyków cierpi na zakwaszenie organizmu. Jego objawami mogą być kłopoty ze snem, przewlekłe zmęczenie, wypadnie włosów czy zwiększona podatność na infekcje. Żeby się ich pozbyć, trzeba przywrócić organizmowi równowagę.

 

W zdrowym, dobrze funkcjonującym organizmie powinna panować równowaga kwasowo-zasadowa, która wpływa na kluczowe procesy życiowe. Jeśli tej równowagi nie ma, organizm zaczyna chorować.

 

Przyczyny

Winna temu jest przede wszystkim nieodpowiednia dieta, na którą składają się produkty żywnościowe zakwaszające nasz organizm. Należą do nich między innymi mięso i przetwory mięsne, produkty z białej mąki, kawa, napoje alkoholowe, soki pasteryzowane, ryby i owoce morza, pieczywo, słodycze, jajka i napoje gazowane. Produkty alkaiczne (zasadowe) to między innymi świeże owoce i warzywa, sałatki, ziemniaki, niegazowana woda mineralna.

Reklama

 

Czym skutkuje zakwaszenie?

Nadmiar kwasów odkłada się zazwyczaj w tkance łącznej w postaci złogów, co odbija się na kondycji całego organizmu. Pojawiają się kłopoty z kośćmi (osteoporoza), stawami (choroby zwyrodnieniowe, problemy reumatyczne, podagra), cukrzyca, a także problemy ze snem, przewlekłe zmęczenie, brak energii, wypadnie włosów czy zwiększona podatność na infekcje.

Efektem nagromadzenia się kwasów są bóle mięśni, dna moczanowa, zgaga czy nadkwasota. Zakwaszony organizm jest podatny na atak grzybów, bakterii oraz wirusów.

 

Co robić?

Trzeba przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jednym ze sposobów jest wprowadzenie zrównoważonego jadłospisu. W 80 proc. powinien się on składać z produktów zasadotwórczych, a jedynie w 20 proc. – z kwasotwórczych. Należy przede wszystkim unikać czerwonego mięsa, soli, cukru i białej mąki, a takżeograniczyć alkohol i kofeinę. Ważny jest ruch na świeżym powietrzu i sen (7–9 godzin). Warto też pomyśleć o regularnym masażu, który poruszy zalegające złogi.

Dobrym sposobem jest też picie tak zwanej jonizowanej wody alkaicznej. Dzięki tej ostatniej pływające cząsteczki pozostałości kwasowych są naturalnie skraplane i łatwo usuwane poprzez nerki.Alkaliczne (zasadowe) jedzenie i woda dostarcza organizmowi składników odżywczych niezbędnych do neutralizacji kwasów i toksyn, wzmacniając jednocześnie system odpornościowy i organy wewnętrzne. Jest to dieta dla wszystkich, którzy pragną odzyskać wigor w swoim ciele.

 

Woda jonizowana

O ile o zdrowym jedzeniu wiemy wiele, o tyle o jonizowanej wodzie alkaicznej – wręcz przeciwnie. Woda ta jest wytwarzana za pomocą jonizatorów wody. Te urządzenia w procesie elektrolizy dzielą cząsteczki wody na dwie części: alkaliczną, w której panują ujemne jony hydroksylowe OH–, i kwaśną, w której panują dodatnie jony wodorowe H+. W wodzie alkalicznej, jak mówi sama jej nazwa, oprócz jonów hydroksylowych znajdują się także wymagane do neutralizacji pozostałości kwasowych jony metali alkalicznych (wapnia, magnezu, potasu, sodu), które organizm absorbuje najlepiej. Natomiast nie ma w niej jonów rozpuszczonych soli kwaśnych (chloru, siarki, fosforu itd.), które pozostają w wodzie kwaśnej. Dlatego codziennie picie wody alkalicznej pozwala dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość minerałów alkalicznych. Dzięki temu utrzymywane jest alkaliczne środowisko organizmu, zmniejsza się jego zakwaszenie, a tym samym wzmacnia się jego odporność na choroby.

 

Zdrowi Japończycy

W ciągu ostatnich 30 lat świat fascynują wskaźniki zdrowia populacji Japonii i Korei Południowej. W tych krajach są wprowadzane nowoczesne technologie poprawy jakości wody i jej indykatorów biologicznych. W Japonii prawie co piąta rodzina używa wody alkalicznej. Każdego roku ta ogromna grupa użytkowników wzrasta o kolejny milion. W Japonii i Korei Południowej istnieje pewna liczba szpitali, w których zamiast drogich leków i antybiotyków często używana jest zarówno woda alkaliczna, jak i woda kwaśna.

 

Diagnostyka

Żeby sprawdzić, czy organizm jest zakwaszony, należy zgłosić się na gazometrię –diagnostyczne badanie laboratoryjne krwi, umożliwiające rozpoznanie i monitorowanie zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej i wymiany gazowej organizmu.