Wzdęcia brzucha, którym towarzyszą gazy, uczucie przepełnienia, bulgotanie – to dolegliwości dość częste i dotykające wiele osób. Na ogół przyczyną jest obfitość posiłków, nadmiar powietrza połykanego w trakcie ich spożywania, pośpiech i stres. Jak zaradzić kłopotom gastrycznym, by były mniej dokuczliwe dla organizmu?

 

Gazy w jelitach tworzą się w sposób naturalny. Choć bywają kłopotliwe i czasami dość nieprzyjemne dla otoczenia, nie wymagają interwencji lekarskiej. Gorzej, gdy ich nadmiar wywołuje skurcze jelit i bóle brzucha.

Reklama

 

Co to są wzdęcia?

Wzdęcia, inaczej bębnica, są objawem nagromadzenia się zbyt dużej ilości gazów, które zalegają w jelitach i wypełniają brzuch. Zaburzenia perystaltyki jelit prowadzą do nieprawidłowości motoryki, skurczów przewodu pokarmowego czy nawet porażenia jelit. Wzdęciom towarzyszą bóle brzucha, mdłości, kolki jelitowe, zaparcia, biegunki oraz wydalanie gazów o nieprzyjemnej woni. Ilość i skład gazów zależą od rodzaju pokarmów, składu flory bakteryjnej i sprawności pasażu jelitowego.

 

Jakie są najczęstsze przyczyny wzdęć?

  • produkty wzdymające takie jak. np. tłuste, ciężkostrawne jedzenie, kapusta, fasola, groch, warzywa strączkowe, a także słodycze, mleko, produkty mleczne, napoje gazowane, kawa, alkohol
  • nadmiar powietrza połykanego w trakcie jedzenia
  • pośpieszne jedzenie
  • stres
  • pasożyty
  • łączenie węglowodanów z białkiem, które zaburza trawienie któregoś ze składników

 

Diagnostyka i leczenie wzdęć przewlekłych

Jeśli wzdęcia występują nagminnie, mogą sygnalizować chorobę, której nie wolno bagatelizować. Koniecznie trzeba zasięgnąć porady lekarza, ponieważ może to być związane m.in. ze zmniejszonym wydzielaniem soku żołądkowego, chorobami trzustki, pęcherzyka żółciowego i wątroby, niedoczynnością tarczycy, cukrzycą, chorobą refluksową lub z schorzeniem zapalnym jelit, np. chorobą Leśniowskiego-Crohna. Lekarz po badaniu fizykalnym zleca badanie stolca na krew utajoną oraz badania obrazowe, takie jak usg brzucha. W celu wykluczenia zmian organicznych wykonuje się gastroskopię i kolonoskopię (nowotwory żołądka i jelita grubego lub jego stany zapalne), test wydechowy (oceniający rozkład laktozy). W przypadku utkwienia przeszkody w pasażu treści pokarmowej konieczna może być interwencja chirurgiczna.

 

Domowe sposoby na wzdęcia i gazy

Na wzdęcia doskonale pomaga napar z kminku lub kopru włoskiego. Można również zjeść łyżeczkę mielonego kminku, popijając go wodą, lub żuć świeże listki mięty albo plasterki imbiru. Zadziałają wiatropędnie, rozkurczowo i przeciwbólowo. Komfort trawienia polepszy też len zwyczajny, a migdałecznik chebułowiec oraz cynamonowiec cejloński wesprą zdrowie żołądka, jelit oraz układu pokarmowego. Innymi najbardziej popularnymi „kołami ratunkowymi” są: majeranek, bazylia, szałwia, rozmaryn czy ostropest plamisty. Ulgę przyniesie również zażycie węgla aktywowanego. Na przyspieszenie pasażu jelitowego i lepszą przemianę materii dobrym rozwiązaniem jest półgodzinny spacer na świeżym powietrzu. Konieczna jest zmiana sposobu jedzenia. Lepiej spożywać posiłki częściej – 4–5 razy dziennie, ale w mniejszych porcjach, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Nie należy też mówić z pełnymi ustami – i nie tylko z tego powodu, że tak nakazuje etykieta, lecz przede wszystkim dlatego, że w ten sposób unikniemy połykania powietrza podczas posiłku.

Żyj Długo