Składniki:
Ciasto
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao (czubate)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 7 jaj
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
Krem
- 1 kostka masła
- 1 kwaśna śmietana
- 600 ml mleka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki żelatyny
Reklama
Sposób przygotowania:
Ciasto
- Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
- Do tak przygotowanej masy dodać żółtka oraz pozostałe składniki.
- Ciasto wylać na blachę i piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut.
- Upieczone ciasto podzielić na dwie części i przełożyć kremem.
- Ciasto można polać polewą czekoladową lub ozdobić bitą śmietaną.
Krem
- Masło utrzeć ze śmietaną.
- Ugotować budyń (z 500 ml mleka) z mąki i cukru.
- Żelatynę namoczyć w wodzie i rozmieszać z 100 ml mleka, a następnie dodać do budyniu.
- Tak przygotowaną masę budyniową schłodzić, ciągle mieszając.
- Do masła dodawać po łyżce budyniu, powoli mieszając.