Czym właściwie są wolne rodniki? Otóż nazywamy tak wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami obronnymi, ale ich nadmiar zdecydowanie szkodzi. Wolne rodniki obdarzone są ładunkiem ujemnym i dążą do połączenia z cząsteczką dodatnią, a przebieg tej reakcji łączenia cząsteczek nazywamy utlenianiem. Efektem takiego działania może być uszkodzenie DNA oraz błon komórkowych. Obecnie uważa się, że może stanowić to początek różnych chorób, a także wpływać na sam proces starzenia się organizmu.
Choroba nowotworowa ma swój początek w uszkodzeniu aparatu genetycznego komórki. Za takie uszkodzenie, które doprowadza do mutacji komórki obwinia się wolne rodniki. Wiele czynników zwiększających ilość rodników stwarza warunki do rozwoju różnych chorób, w tym także nowotworowych.
Źródłem wolnych rodników może być:
- nieprawidłowa dieta z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i konserwantów,
- alkohol,
- nikotyna,
- zanieczyszczone środowisko,
- pestycydy,
- promieniowanie słoneczne,
- radioterapia i chemioterapia.
{jumu[*20]}
Wpływ na organizm
Obecnie sądzi się, że niekorzystne działanie wolnych rodników tlenu na organizm polega między innymi na:
- docieraniu do jądra komórkowego i powodowaniu mutacji materiału genetycznego komórki mogącej stanowić początek rozrostu nowotworowego,
- podwyższaniu poziomu „niedobrego” cholesterolu LDL, co przyspiesza rozwój zmian miażdżycowych,
- uszkadzaniu nasienia, co zwiększa ryzyko wystąpienia bezpłodności lub wad wrodzonych potomstwa,
- wpływie na powstanie takich zmian ocznych jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej,
- możliwym doprowadzeniu do uszkodzenia tkanki nerwowej,
- obniżaniu sprawności układu immunologicznego,
- prawdopodobnym związku z procesami starzenia się organizmu.
Zapobieganie – antyoksydanty
Organizm do pewnego stopnia umie się bronić przed wolnymi rodnikami, powodując ich wychwytywanie i neutralizowanie .Substancje działające w ten sposób nazywamy „wymiataczami” i należą do nich różne obecne we krwi enzymy i składniki odżywcze. Takimi naszymi obrońcami o działaniu antyoksydacyjnym, czyli przeciwutleniającym są między innymi:
- witaminy A, C i E,
- składniki mineralne enzymów takie jak – żelazo, selen, cynk, mangan, miedź,
- substancje roślinne: beta-karoten i flawonoidy.
Gdzie szukać antyoksydantów w żywności?
Zdecydowanie najwięcej ich znajdziemy w warzywach i owocach. Najlepiej, jeśli będą to produkty świeże bądź mrożone, a nie konserwowane lub gotowane zbyt długo. Generalnie lepsze są owoce i warzywa bardziej nasycone kolorem pomarańczowym i zielonym.
Lista najważniejszych produktów o działaniu antyoksydacyjnym, które są przez nas szczególnie zalecane i które powinny znaleźć się w dużych ilościach w codziennym jadłospisie obejmuje:
- czerwone winogrona, czerwony grejpfrut, pomarańcze,
- jagody leśne – borówki, czarną jagodę, jeżyny, żurawiny,
- marchew, dynię, kapustę, kalafior, brokuły, czosnek, czerwoną cebulę, rzeżuchę,
- warzywa strączkowe,
- oliwę z oliwek,
- ryby,
- orzechy, nasiona,
- kiełki, kasze.
Korzystne działanie mają warzywa strączkowe takie jak fasola, soczewica, soja i groch, gdyż dzięki zawartej w nich proteazie hamują wzrost guza nowotworowego.
Warzywa z rodziny krzyżowych, a szczególnie brokuły i brukselka, chronią przed nowotworami złośliwymi tzw. hormonozależnymi sutka czy macicy, bo występujące w nich związki azotu zwane indolami przyspieszają wydalanie z organizmu estrogenów odpowiedzialnych za wzrost tych nowotworów.
Zalecane jest spożywanie wszystkich owoców i to najlepiej w całości, a nie w postaci soków. Trudno wyliczyć optymalną ilość warzyw i owoców jaka byłaby najlepsza np. w profilaktyce chorób nowotworowych, ale zaleca się spożywanie co najmniej dwóch różnych owoców i trzech różnych warzyw dziennie. Nie poleca się owoców i soków z puszki.