Znany jest od czasów starożytnych. Wiadomo, że używali go Grecy i Rzymianie już 650 lat p.n.e. Ma wiele wspaniałych właściwości i charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Olej lniany, czyli Oleum lini, jest tłoczony na zimno z nasion lnu zwyczajnego. Zazwyczaj jest wykorzystywany (ostatnio coraz rzadziej, głównie ze względu na cenę) w celach spożywczych, przemysłowych i kosmetycznych.

 

Co sprawia, że jest on dobrym wyborem żywieniowym? Zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3, które mają zbawienny wpływ na układ nerwowy i krwionośny (obniżają poziom trójglicerydów). Stwierdzono także, że olej lniany może mieć działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalnie. Aby jednak zachować wszystkie jego najcenniejsze właściwości, należy go produkować metodą „na zimno”, czyli w temperaturze nieprzekraczającej 50°C, ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo wrażliwe na zmianę temperatur.

Reklama

 

Zawarte w oleju lnianym tłoczonym „na zimno” (nieczyszczonym, wysokolinolenowym) kwasy omega-3 utleniają się pod wpływem światła, powietrza i ciepła, dlatego należy go przechowywać w niskiej temperaturze, bez dostępu światła i powietrza.

 

Zalety zdrowotne oleju lnianego

Olej lniany:

  • może być stosowany w stanach depresyjnych (kwasy omega-3 są niezbędne do produkcji serotoniny i dopaminy)

  • wspomaga wzrost mięśni

  • wzmacnia błony śluzowe układu pokarmowego

  • wspomaga procesy trawienne

  • obniża poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL

  • pomaga odtłuszczać wątrobę

  • wspomaga równowagę hormonalną (ogranicza występowanie trądziku)

  • wspomaga wzrost mięśni

 

Zastosowanie oleju lnianego w celach kosmetycznych

Olej lniany:

  • stosuje się do leczniczego masażu skóry

  • ze względu na swoje właściwości odżywcze bywa dodawany do olejków do ciała do niektórych typów skóry (na przykład do skóry pękającej i skłonnej do zapaleń)

  • może być także stosowany w przypadku skóry suchej i łuszczącej się