Znany jest od czasów starożytnych. Wiadomo, że używali go Grecy i Rzymianie już 650 lat p.n.e. Ma wiele wspaniałych właściwości i charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Olej lniany, czyli Oleum lini, jest tłoczony na zimno z nasion lnu zwyczajnego. Zazwyczaj jest wykorzystywany (ostatnio coraz rzadziej, głównie ze względu na cenę) w celach spożywczych, przemysłowych i kosmetycznych.
Co sprawia, że jest on dobrym wyborem żywieniowym? Zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3, które mają zbawienny wpływ na układ nerwowy i krwionośny (obniżają poziom trójglicerydów). Stwierdzono także, że olej lniany może mieć działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalnie. Aby jednak zachować wszystkie jego najcenniejsze właściwości, należy go produkować metodą „na zimno”, czyli w temperaturze nieprzekraczającej 50°C, ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo wrażliwe na zmianę temperatur.
Zawarte w oleju lnianym tłoczonym „na zimno” (nieczyszczonym, wysokolinolenowym) kwasy omega-3 utleniają się pod wpływem światła, powietrza i ciepła, dlatego należy go przechowywać w niskiej temperaturze, bez dostępu światła i powietrza.
Zalety zdrowotne oleju lnianego
Olej lniany:
może być stosowany w stanach depresyjnych (kwasy omega-3 są niezbędne do produkcji serotoniny i dopaminy)
wspomaga wzrost mięśni
wzmacnia błony śluzowe układu pokarmowego
wspomaga procesy trawienne
obniża poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL
pomaga odtłuszczać wątrobę
wspomaga równowagę hormonalną (ogranicza występowanie trądziku)
wspomaga wzrost mięśni
Zastosowanie oleju lnianego w celach kosmetycznych
Olej lniany:
stosuje się do leczniczego masażu skóry
ze względu na swoje właściwości odżywcze bywa dodawany do olejków do ciała do niektórych typów skóry (na przykład do skóry pękającej i skłonnej do zapaleń)
może być także stosowany w przypadku skóry suchej i łuszczącej się