Według najnowszych badań witamina D może pomóc pacjentom w oddychaniu, a nawet uchronić przed gruźlicą. O odkryciu napisano w „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolizm” (JCEM) wydawanym przez The Endocrine Society.
Badanie przeprowadzono w Korei pod kierownictwem dr Chan-Jin Choi z Catholic University of Korea. U ponad 10 tysięcy dorosłych osób poprawiła się wydolność płuc, kiedy zaczęły one dostarczać organizmowi więcej witaminy D. Jest ona wytwarzana w sposób naturalny pod wpływem promieni słonecznych. Mniejsze jej ilości znajdują się także w tranie i w olejach rybnych.
Niedobór witaminy D może powodować między innymi ogólne osłabienie i brak odporności, krzywicę, osłabienie i wypadanie zębów oraz osteoporozę.
Wyniki badań koreańskich naukowców dowodzą, że witamina D może także wpłynąć na funkcjonowanie układu oddechowego i poprawić pracę płuc.
– Badanie wykazało wyraźną zależność pomiędzy działaniem płuc a poziomem witaminy D we krwi, niezależnie od wieku osoby badanej, jej płci, wagi czy stylu życia – mówi dr Chan-Jin Choi.
Pracujący z nim naukowcy odkryli, że osoby, które chorowały na gruźlicę, miały znacznie obniżony poziom we krwi związku 25(OH)D, markera stężenia witaminy D. Kiedy jego poziom wzrastał, poprawiał się stan płuc. Badacze koreańscy uważają, że witamina D mogłaby poprawić wrodzoną odporność pacjentów i pomóc kontrolować degradację tkanki płuc.
Źródło: EurekAlert