Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- pół pomarańczowego melona
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
- kilka listków melisy
- sól, cynamon
- gałka muszkatołowa
Reklama
Sposób przygotowania:
- Mięso natrzeć solą, cynamonem i startą gałką muszkatołową, odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Rozgrzać na patelni oliwę, zrumienić mięso. Dodać sok i dusić do miękkości.
- Kiedy mięso zmięknie, dodać pokrojony w kostkę melon i wiśnie i pod przykryciem dusić jeszcze około 15 minut.
- Przed podaniem posypać posiekaną melisą.
MELISA
Wśród gospodyń domowych robi karierę raczej w postaci herbatki na ukojenie skołatanych nerwów. I szkoda, że tylko taką, bo jej fantastycznie orzeźwiający zapach i smak o delikatnej cytrynowej nucie jest idealnym dodatkiem na przykład do sałatek. Świeża melisa może zastąpić w kuchni skórkę cytrynową, a w egzotycznych przepisach – trawę cytrynową, czyli palczatkę. Jest surowcem do produkcji likierów, stosuje się ją także w przemyśle kosmetycznym. Niestety, suszona traci swój cytrusowy aromat.