Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • pół pomarańczowego melona
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka listków melisy
  • sól, cynamon
  • gałka muszkatołowa

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso natrzeć solą, cynamonem i startą gałką muszkatołową, odstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Rozgrzać na patelni oliwę, zrumienić mięso. Dodać sok i dusić do miękkości.
  • Kiedy mięso zmięknie, dodać pokrojony w kostkę melon i wiśnie i pod przykryciem dusić jeszcze około 15 minut.
  • Przed podaniem posypać posiekaną melisą.

 

MELISA

Wśród gospodyń domowych robi karierę raczej w postaci herbatki na ukojenie skołatanych nerwów. I szkoda, że tylko taką, bo jej fantastycznie orzeźwiający zapach i smak o delikatnej cytrynowej nucie jest idealnym dodatkiem na przykład do sałatek. Świeża melisa może zastąpić w kuchni skórkę cytrynową, a w egzotycznych przepisach – trawę cytrynową, czyli palczatkę. Jest surowcem do produkcji likierów, stosuje się ją także w przemyśle kosmetycznym. Niestety, suszona traci swój cytrusowy aromat.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW