Składniki:
- 8 młodych ziemniaków
- 4 młode buraki
- 20 dag mrożonej marchewki miniaturowej
- garść żółtej fasolki szparagowej
- 1 brokuł
- 2 duże pomidory
- 2 jajka
- 20 dag mieszanych owoców morza
- 1 główka sałaty
- 2 szklanki sosu jogurtowo-czosnkowego
Sposób wykonania:
- Ugotować owoce morza i oddzielnie warzywa (oprócz pomidorów).
- Pomidory podzielić na ósemki, ugotowane na twardo jajka przekroić na połówki.
- Ziemniaki i buraki pokroić na centymetrowe plastry, brokuł podzielić na różyczki.
- Ułożyć składniki na liściach sałaty.
- Sos podawać w osobnej miseczce.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- kcal 327,3
- białko 24,9 g
- tłuszcz 5,5 g
- węglowodany 54,2 g
ZIEMNIAKI
Młode ziemniaki, takie z wody, posypane obficie koperkiem, do tego mocno schłodzone zsiadłe mleko – czy jest smaczniejszy smak lata? Takich ziemniaków wcale się nie obiera, wystarczy je po prostu dokładnie wyszorować. Można te kartofelki podgotować tylko troszkę, nadziewać na przemian z cebulką i papryką, a w wersji mniej zdrowej – z wędzonym boczkiem, i na grilla!
„Wyznać należy, że po chrzcie świętym kartofle są największym dobrodziejstwem ludziom użyczonym przez nieba. Więcej Ameryce winniśmy za nie wdzięczności niż za kruszce złota i srebra, fatalne chciwości narzędzia” – chwalił ziemniaki w XIX wieku polski pisarz i polityk Julian Ursyn Niemcewicz.