Ponad połowa Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu. Wielu wcale o tym nie wie! A to niedobrze, gdyż hipercholesterolemia przyspiesza zmiany miażdżycowe, rujnując serce. Dlatego trzeba z nią walczyć!
Cholesterol, czyli pokrewna tłuszczom substancja, jest składnikiem każdej ludzkiej komórki. Ma dwie frakcje – dobrą i złą. „Zły” cholesterol (LDL) wnika pod śródbłonek i zaburza jego funkcjonowanie, gdyż odkłada się głęboką warstwą na ścianach tętnic. „Dobry” cholesterol (HDL) działa odwrotnie: zbiera ten nadmiar i przenosi do wątroby, która przetwarza go na kwas żółciowy i wydala z organizmu.
Gdy jest go za dużo...
Kiedy jemy dużo produktów bogatych w cholesterol, dostarczamy go więcej, niż nasz organizm może wykorzystać. W tętnicach tworzą się złogi, które są zalążkami blaszek miażdżycowych. Zwężają one światło tętnic wieńcowych i w efekcie do serca dopływa mniej krwi i tlenu. To prowadzi do rozwoju miażdżycy. Konsekwencje mogą być poważne – nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, udary mózgu, a nawet zawał serca.
Normy
Cholesterol trzeba kontrolować. Górna granica cholesterolu LDL to 190 mg/dl. Cholesterolu HDL powinno być powyżej 50 mg/dl.
Jak obniżyć poziom?
Są czynniki niepoddające się naszej kontroli, takie jak płeć (u kobiet po menopauzie poziom cholesterolu znacznie wzrasta), wiek (hipercholesterolemia wzrasta wraz z upływem lat) oraz tendencje rodzinne (jeśli ojciec lub brat przed 55. rokiem i matka lub siostra przed 65. rokiem życia mieli z tym problem, będziemy bardziej podatni na wzrost stężenia cholesterolu we krwi).
Są jednak czynniki, na które mamy zdecydowany wpływ. Co musimy zrobić?
- Ograniczyć niezdrowe tłuszcze
Najbardziej niekorzystne dla naszego organizmu są tłuszcze smażone, a także te pochodzące z fast foodów i twardych margaryn. - Jeść dużo błonnika
Produkty bogate w błonnik to między innymi płatki owsiane, owoce, warzywa, kasze i brązowy ryż. - Zrzucić zbędne kilogramy
Zrzucenie zaledwie 10 proc. wagi będzie mieć znaczący wpływ na poprawę stanu zdrowia i pomoże obniżyć poziom cholesterolu. - Postawić na aktywność
Wystarczy już 30 minut aktywności dziennie. - Unikać używek i stresu
Badania potwierdzają, że przewlekły stres jest jedną z przyczyn wzrostu poziomu cholesterolu. Palenie powoduje natomiast obniżenie poziomu dobrego cholesterolu HDL i wpływa na osadzanie się cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych. Powoduje niedotlenienie krwi oraz zwiększa ryzyko chorób serca i układu krwionośnego. - Stosować suplementy diety
W walce o obniżenie poziomu cholesterolu pomocne będą sterole roślinne. Są to naturalne związki, występujące w bardzo małych ilościach w olejach roślinnych i nasionach roślin oleistych. Ich spożywanie w niewielkich dawkach (2–3 g dziennie) może skutecznie zredukować poziom LDL (nawet o 10 procent!), nie zmieniając przy tym poziomu HDL. Sterole roślinne znajdują się w niektórych suplementach diety (na przykład w AntyCholu).