Małe fioletowe jagody acai to owoce amazońskich drzew palmowych (Euterpe oleracea). Zawierają skoncentrowaną dawkę energii życiowej: świetnie działają na stawy, oczyszczają organizm, poprawiają jasność myślenia, wzrok i odporność, pomagają zrzucić zbędne kilogramy, a nawet opóźniają procesy starzenia się.
Acai jest prawdziwą „bombą” odżywczą. Zawiera: witaminy A, B1, B2, B3, witaminę E i C, fosfor, magnez, wapń, potas, białko, niezbędne kwasy tłuszczowe takie, jak omega-3, omega-6, wszystkie niezbędne aminokwasy, jak również enzymy odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie komórek.
Wysoka odporność
Jagody acai charakteryzują się dużą zawartością przeciwutleniaczy, czyli wysoką zdolnością pochłaniania wolnych rodników tlenu.
A to ważne, gdyż naturalne mechanizmy obronne organizmu nie zawsze są skuteczne w walce z wolnymi rodnikami. Dieta uboga w owoce i warzywa, charakteryzująca się niską zawartością przeciwutleniaczy może przyczynić się do stworzenia zbyt niskiej bariery dla wirusów i bakterii, ale także powodować choroby degeneracyjne np. nowotwory, choroby serca, przedwczesne starzenie się. Dzięki acai odporność organizmu wzrasta nawet o 20 procent!
Oczyszczenie z toksyn, niższa waga
Jemy często „śmieciowe jedzenie”, czyli produkty przetworzone, fast foody, żywność nafaszerowaną chemią, barwnikami czy dużą ilością cukru. Nic dziwnego, że potem miewamy różnego rodzaju problemy zdrowotne, także z nadwagą, czujemy się senni i wiecznie zmęczeni. Jagody acai dają możliwość oczyszczenia organizmu z wszystkich nagromadzonych toksyn między innymi przez wysoką zawartość błonnika, ale także pozostałych składników odżywczych. Proces oczyszczania nie zachodzi od razu, ale działa powoli wraz z włączeniem suplementów (lub soku) z acai w codzienną dietę. Ma to też kolejny plus: oczyszczenie organizmu to podstawa wszelkich kuracji odchudzających.
Dłużej młodzi
Jak to możliwe? Dzięki bardzo wysokiej zawartości antyoksydantów owoc acai zwalcza wolne rodniki, które występując w nadmiarze (a najczęściej tak się dzieje choćby ze względu na zanieczyszczenie środowiska) uszkadzają komórki. Antyoksydanty hamują skomplikowane procesy degeneracyjne wywołane przez wolne rodniki i tym samym spowalniają starzenie się organizmu.
Jasność myślenia
Żyjemy w czasach naznaczonych przez: pośpiech, stres i niezdrowe żywienie. To wszystko połączone z brakiem ruchu (i często kilkunastogodzinnym przesiadywaniem przed komputerem) sprawia, że czujemy się, jakby nasz mózg został „wyprany”. Jasność myślenia i koncentracja jest więc czymś nieosiągalnym, czymś, o czym wielu może tylko pomarzyć. Czy acai pomoże w tym przypadku? Tak, bo wraz z łykiem soku z tego owocu dostarczamy wielu niezbędnych, odżywczych składników, których brakowało naszym szarym komórkom. Dzięki temu będą mogły sprawniej pracować.
Dla stawów i kości
A dlaczego? Gdyż ma właściwości przeciwzapalne. Poza tym, dzięki temu że owoce acai są bogate w wapń i uzupełniają jego niedobory – deficyt tego pierwiastka, prowadzi do ubytku masy kostnej i ogólnego osłabienia kości.
Dobra na serce
Owoc acai zawiera polifenole, który jest podstawowym składnikiem diety poprawiającej stan serca. Polifenole hamują produkcję endoteliny, substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych. Jej nadmiar może prowadzić m.in. do miażdżycy lub choroby wieńcowej. Polifenole w acai ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego, tym samym zmniejszają ryzyko zatoru w naczyniach. krwionośnych.
Obniża poziom cholesterolu.
Jagody acai to nie tylko bogactwo antyoksydantów, ale także i innych substancji odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe. Zdaniem naukowców te właśnie kwasy wspomagają redukcję niskiej gęstości cholesterolu (tego złego) i jednocześnie utrzymują właściwy poziom wysokiej gęstości cholesterolu (dobrego). Prowadzi to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia różnych chorób układu krążenia, a także udaru mózgu.