Składniki:
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
Krem
- 2 kostki masła
- 5 jajek
- 1 czubata szklanka cukru
- 1 kg mrożonych truskawek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- świeże truskawki (do dekoracji)
Reklama
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników przygotować i upiec biszkopt (najlepiej dzień przed robieniem tortu).
- Masło utrzeć.
- Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym.
- Ubite i wystudzone jajka ukręcić z masłem.
- Do tej masy dodać rozmrożone i rozgniecione widelcem truskawki (w zależności od smaku tak przygotowanego kremu można dodać troszkę kwasku cytrynowego, by nie był on za słodki).
- Biszkopt przekroić i przełożyć kremem.
- Wierzch tortu i boki posmarować kremem.
- Można udekorować świeżymi owocami, kleksami z kremu, bezami, bitą śmietaną – według uznania.