Według najnowszych badań, nadmierne spożywanie czerwonego mięsa, masła oraz innych produktów zawierających tłuszcze nasycone może zwiększyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Naukowcy współpracujący z Uniwersytetem Harvarda zauważyli, że starsze kobiety, które spożywały dużo tłuszczów nasyconych, miały słabszą pamięć. Natomiast te z pań, które zjadały więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, znajdujących się między innymi w oliwie z oliwek, olejach słonecznikowych, nasionach, orzechach i awokado, wykazywały się o wiele lepszą pamięcią.
Biorąca udział w badaniach dr Oliva Okereke z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie, placówki, która stanowi część harwardzkiej uczelni, powiedziała:
– Jeśli przyjrzymy się funkcjom kognitywnym, zauważymy, że to nie ilość spożywanych tłuszczów ma znaczenie, ale ich rodzaj.
Dr Okereke wraz z kolegami przeanalizowała wyniki badań 6 tysięcy kobiet, które ukończyły 65 lat. Każda z pań przez cztery lata musiała poddawać się testom psychologicznym oraz wypełniać kwestionariusz dotyczący diety i stylu życia. Dr Okereke dodaje:
– Zastąpienie złych tłuszczów dobrymi to dosyć prosta modyfikacja jadłospisu, która może pomóc zatrzymać proces pogarszania się pamięci.
Wyniki badań opublikowało pismo „Annals of Neurology”.
Źródło: Telegraph.co.uk