Składniki:
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały strąk chili
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 małe twarde pomidory
- 2 dojrzałe awokado
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, odrobina pieprzu
Reklama
Sposób wykonania:
- Cykorię i czosnek obrać i drobniutko pokroić. Chili opłukać, przekroić, usunąć pestki i również drobniutko pokroić.
- Natkę posiekać.
- Miąższ awokado wyjąć z łupiny łyżką, pokroić w małą kostkę, natychmiast skropić sokiem z cytryny.
- Wszystkie przygotowane składniki „tatara” wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Pomidory umyć, przepołowić, wyjąć pestki i napełnić „tatarem”.
- Przybrać połówką orzecha włoskiego, krewetką lub połówką przepiórczego jajka.
- Podawać z kromką razowego chleba.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kcal 240
- białko 3 g
- tłuszcze 25 g
- węglowodany 4 g