Składniki:
- 500 g truskawek
- 175 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- 3 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- mleko (do przygotowania budyniu)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Reklama
Sposób przygotowania:
- Do mąki dodajemy cukier i proszek do pieczenia, a następnie masło, jajka i esencję waniliową; całość zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy w chłodne miejsce, aby zaczęła tężeć.
- Truskawki myjemy i kroimy na połówki.
- Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką, dokładnie obkładamy dół i boki blachy ciastem i nakłuwamy je widelcem.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na około 25 minut (aż się zarumieni).
- W międzyczasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
- Po upieczeniu tartę studzimy, umieszczamy na niej budyń, a na wierzchu układamy połówki truskawek, polewamy galaretką i wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego!