Brytyjscy lekarze alarmują: powracają takie choroby, jak szkorbut (wywołany niedoborem kwasu askorbinowego, czyli witaminy C) oraz krzywica (choroba występująca u dzieci, najczęściej wiążąca się z niedoborem witaminy D). Szkorbut powoduje niedobór kolagenu, co prowadzi do samoistnych krwawień, bólu stawów i mięśni, wypadania zębów oraz ogólnego osłabienia. Krzywica przyczynia się do zaburzeń rozwojowych w układzie kostnym.
Choroby te powróciły, ponieważ rodzice nie dbają o właściwą dietę swoich dzieci i zamiast przygotowywać im posiłki ze świeżych produktów, polegają na żywności przetworzonej, którą wystarczy podgrzać w mikrofalówce, lub na daniach na wynos.
Doktor Mark Temple, prezes Brytyjskiego Stowarzyszenia Medycznego, ostrzega:
– Obecnie standardy żywieniowe w Wielkiej Brytanii są gorsze, niż w czasach drugiej wojny światowej, kiedy żywność była racjonowana. Winny jest przede wszystkim przemysł żywieniowy. Otyłość jest ogromnym zagrożeniem dla zdrowia i powinniśmy coś z tym zrobić.
Zarówno szkorbut, jak i krzywica były chorobami często diagnozowanymi na początku XX wieku. Obecnie zaobserwowano ich wzmożone występowanie, zwłaszcza w biednych regionach, których mieszkańców nie stać na zdrowe jedzenie.
Dietetyczka Sioned Quirke z Południowej Walii, gdzie odnotowano wzrost zachorowań ma szkorbut i krzywicę, mówi:
– W niektórych populacjach codzienna dieta jest równie kiepska, jak 100 lat temu. Różnica jest taka, że teraz najczęściej jest to wynik naszych wyborów. Ludzie twierdzą, że nie stać ich na owoce i warzywa, co nie jest prawdą. Kiedy 10 lat temu byłam na studiach, uczono nas, że szkorbut i krzywica to choroby przeszłości, które już nie wrócą. To są dolegliwości o długoterminowym oddziaływaniu. Jeśli niedobór witamin wpływa na stan kości, to jest to wpływ odczuwalny przez całe życie.
Źródło: telegraph.co.uk