Składniki:

  • 1 ½ kg jabłek
  • ½ kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2–3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 5 łyżeczek bułki tartej
  • cukier puder do dekoracji

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Margarynę rozkruszamy z mąką, dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i dokładnie zagniatamy.
  • Odkładamy ciasto na godzinę do lodówki, a potem dzielimy je na dwie części.
  • Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  • Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki i odsączamy nadmiar soku, a potem dodajemy cukier waniliowy i cynamon.
  • Jedną połowę ciasta wykładamy na blachę i rozkładamy na nim starte jabłka, a całość posypujemy delikatnie cukrem (3–5 łyżek).
  • Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta.
  • Pieczemy 45 minut w 200°C.
  • Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW