Składniki:
- 1 ½ kg jabłek
- ½ kg mąki
- 1 kostka margaryny
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2–3 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka masła
- 5 łyżeczek bułki tartej
- cukier puder do dekoracji
Reklama
Sposób przygotowania:
- Margarynę rozkruszamy z mąką, dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i dokładnie zagniatamy.
- Odkładamy ciasto na godzinę do lodówki, a potem dzielimy je na dwie części.
- Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki i odsączamy nadmiar soku, a potem dodajemy cukier waniliowy i cynamon.
- Jedną połowę ciasta wykładamy na blachę i rozkładamy na nim starte jabłka, a całość posypujemy delikatnie cukrem (3–5 łyżek).
- Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta.
- Pieczemy 45 minut w 200°C.
- Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.