Według najnowszych badań picie 1–3 szklanek szampana tygodniowo może przeciwdziałać utracie pamięci związanej ze starzeniem się. Może również opóźnić rozwój takich zaburzeń funkcji mózgowych, jak demencja.
Badacze z brytyjskiego uniwersytetu w Reading wykazali, że szampan zawiera dużo związków fenolowych, które mogą poprawić pamięć przestrzenną, odpowiedzialną za rozpoznawanie otoczenia i prawidłowe poruszanie się w nim.
Fenole mają wpływ na funkcje hipokampu i korę mózgu, które kontrolują pamięć i umiejętność nauki. Zmieniają obecne w mózgu proteiny odpowiedzialne za przechowywanie wspomnień. Część z tych białek tracimy wraz z wiekiem, ale fenole pomagają spowolnić ten proces.
Szampan ma w składzie wyższy poziom fenoli, niż białe wino. Związki fenoli zawarte w tym trunku pochodzą ze szczepów Pinot Noir, Pinot Meunier oraz Chardonnay. To one właśnie mają zbawienny wpływ na nasz mózg.
Poprzednie badania szampana na tym samym uniwersytecie wykazały, że dwie szklanki tego alkoholu dziennie mogą korzystnie wpływać na krążenie i zmniejszają ryzyko zawału.
Źródło: medicalxpress.com