Składniki:
- 2 główki cykorii
- 1 kwaśne jabłko
- 0,5 średniego selera
- 2 ogórki kwaszone
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz i cukier
Reklama
Sposób wykonania:
- Cykorię oczyścić, pooddzielać listki, dokładnie umyć, odsączyć na sicie lub w koszyku do sałaty i drobno pokroić.
- Umyte jabłka, seler i ogórki zetrzeć na grubej tarce lub rozdrobnić nożem.
- Czosnek obrać, opłukać, drobniutko posiekać i rozetrzeć z dodatkiem soli, a następnie wymieszać z musztardą i majonezem.
- Sos połączyć z pokrojonymi wcześniej warzywami i doprawić cukrem oraz pieprzem.
- Wyłożyć na półmisek i posypać dużą ilością szczypiorku.