Składniki:

  • 200 g słodkich jabłek
  • 200 g selera
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 5 g orzechów laskowych
  • ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Orzechy posiekać.
  • Ogórki, jabłka i selera pokroić w kostkę.
  • Wszystko wymieszać, skropić oliwą i posypać drobno pokrojoną pietruszką. Można podawać na liściach sałaty.

 

 

Orzechy

Najwięcej w nich błonnika, łatwo przyswajalnego białka i witamin A, B, C i E. Bogate są w mikroelementy, wapń, żelazo i magnez. Regulują poziom cukru we krwi, zapobiegają chorobie wieńcowej, pobudzają pracę mózgu i łagodzą stany depresyjne.

 

Jabłka

Dzięki pektynom chronią układ trawienny – regulują poziom flory bakteryjnej i neutralizują szkodliwe działanie toksyn. Ułatwiają przyswajanie wapnia i stabilizują poziom cukru we krwi. Zawierają dużo potasu, pektyny, kwasy organiczne i witaminy.

 

Seler

Bogaty w witaminy C, E i PP oraz sód i magnez. Zawiera dużo potasu, przyczynia się do utrzymania równowagi płynów w organizmie, dzięki czemu pomaga zapobiec powstawaniu obrzęków.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW