Składniki:
- 200 g słodkich jabłek
- 200 g selera
- 200 g ogórków kiszonych
- 5 g orzechów laskowych
- ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać.
- Ogórki, jabłka i selera pokroić w kostkę.
- Wszystko wymieszać, skropić oliwą i posypać drobno pokrojoną pietruszką. Można podawać na liściach sałaty.
Orzechy
Najwięcej w nich błonnika, łatwo przyswajalnego białka i witamin A, B, C i E. Bogate są w mikroelementy, wapń, żelazo i magnez. Regulują poziom cukru we krwi, zapobiegają chorobie wieńcowej, pobudzają pracę mózgu i łagodzą stany depresyjne.
Jabłka
Dzięki pektynom chronią układ trawienny – regulują poziom flory bakteryjnej i neutralizują szkodliwe działanie toksyn. Ułatwiają przyswajanie wapnia i stabilizują poziom cukru we krwi. Zawierają dużo potasu, pektyny, kwasy organiczne i witaminy.
Seler
Bogaty w witaminy C, E i PP oraz sód i magnez. Zawiera dużo potasu, przyczynia się do utrzymania równowagi płynów w organizmie, dzięki czemu pomaga zapobiec powstawaniu obrzęków.