Nazwa superowoce (superfruits) pojawiła się stosunkowo niedawno, bo zaledwie kilka lat temu. Terminem tym określono owoce, które łączy wyjątkowe bogactwo składników odżywczych, a przede wszystkim niezwykłe stężenie antyoksydantów pomagających zwalczać procesy przedwczesnego starzenia się organizmu i chroniących komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.
Prozdrowotne właściwości superowoców znane są od tysiącleci mieszkańcom różnych kontynentów. Dieta bogata w superowoce, a jeszcze lepiej w skoncentrowane soki, chroni m.in. przed chorobami serca i układu krążenia, pomaga obniżać ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, łagodzi stany zapalne, (szczególnie w artretyzmie), a także opóźnia procesy starzenia się organizmu i przeciwdziała powstawaniu nowotworów.\
Wśród coraz bardziej znanych i – dzięki swoim właściwościom – przez naukę docenianych superowoców są m.in.: acai, goji, mangostan, noni, granat... Lista ta wydłuża się w miarę dokonywania kolejnych naukowych badań nad roślinami.
Współczesna nauka potrafi dokładnie sprecyzować składniki superowoców. Dzięki temu można określić, jakim schorzeniom mogą przeciwdziałać oraz jakie mają korzystne oddziaływanie na człowieka. Superowoce – poza tym że są po prostu smaczne, charakteryzują się korzystnym oddziaływaniem na komórki organizmu, m.in. dzięki odpowiedniej ilości prozdrowotnych składników odżywczych i wysokiej zawartości antyoksydantów.
Aby wykorzystać ich pełne oddziaływanie na organizm, wskazane jest spożywanie kilku różnych superowoców (świeżych lub w postaci soków), bowiem każdy z nich wykazuje trochę inne działanie i skuteczność w zwalczaniu konkretnych zagrożeń zdrowotnych człowieka.
Podsumujmy.
Co dobrego jest w superowocach? Przede wszystkim składniki, które opóźniają procesy starzenia się organizmu, zmniejszają ryzyko zmian miażdżycowych, poprawiają metabolizm i ogólne samopoczucie. Zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, minerałów, enzymów, skutecznie wzmacniających system immunologiczny Są ważnym składnikiem i uzupełnieniem codziennej diety.
M W