Nazwa superowoce (superfruits) pojawiła się stosunkowo niedawno, bo zaledwie kilka lat temu. Terminem tym określono owoce, które łączy wyjątkowe bogactwo składników odżywczych, a przede wszystkim niezwykłe stężenie antyoksydantów pomagających zwalczać procesy przedwczesnego starzenia się organizmu i chroniących komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.

 

 

Prozdrowotne właściwości superowoców znane są od tysiącleci mieszkańcom różnych kontynentów. Dieta bogata w superowoce, a jeszcze lepiej w skoncentrowane soki, chroni m.in. przed chorobami serca i układu krążenia, pomaga obniżać ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, łagodzi stany zapalne, (szczególnie w artretyzmie), a także opóźnia procesy starzenia się organizmu i przeciwdziała powstawaniu nowotworów.\

Wśród coraz bardziej znanych i – dzięki swoim właściwościom – przez naukę docenianych superowoców są m.in.: acai, goji, mangostan, noni, granat... Lista ta wydłuża się w miarę dokonywania kolejnych naukowych badań nad roślinami.

Reklama

 

Współczesna nauka potrafi dokładnie sprecyzować składniki superowoców. Dzięki temu można określić, jakim schorzeniom mogą przeciwdziałać oraz jakie mają korzystne oddziaływanie na człowieka. Superowoce – poza tym że są po prostu smaczne, charakteryzują się korzystnym oddziaływaniem na komórki organizmu, m.in. dzięki odpowiedniej ilości prozdrowotnych składników odżywczych i wysokiej zawartości antyoksydantów.

Aby wykorzystać ich pełne oddziaływanie na organizm, wskazane jest spożywanie kilku różnych superowoców (świeżych lub w postaci soków), bowiem każdy z nich wykazuje trochę inne działanie i skuteczność w zwalczaniu konkretnych zagrożeń zdrowotnych człowieka.

Podsumujmy.

Co dobrego jest w superowocach? Przede wszystkim składniki, które opóźniają procesy starzenia się organizmu, zmniejszają ryzyko zmian miażdżycowych, poprawiają metabolizm i ogólne samopoczucie. Zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, minerałów, enzymów, skutecznie wzmacniających system immunologiczny Są ważnym składnikiem i uzupełnieniem codziennej diety.

 

M W