Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka smalcu
- ½ kg mąki
- 2 łyżki cukru (do ciasta)
- 1 szklanka cukru (do piany z białek)
- 5 jaj
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
Reklama
Sposób przygotowania:
- Żółtka, margarynę, smalec, mąkę, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia zagnieść razem.
- Ciasto wyrobić dokładnie i podzielić na 3 części.
- Do jednej części ciasta dodać kakao i zagnieść.
- Na blachę utrzeć na tarce (na największych oczkach) jedną część ciasta białego, a następnie porcję ciasta zawierającego kakao.
- Ciasto posmarować dżemem.
- Ubić białka z 1 szklanką cukru i wyłożyć to na warstwę dżemu.
- Na warstwę piany utrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godz.