Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest poważnym schorzeniem występującym u około połowy osób cierpiących na cukrzycę i otyłość. Prowadzi do licznych powikłań – w tym do marskości wątroby i raka tego narządu. Do tej pory nie było na nie lekarstwa.
Wydaje się jednak, że właśnie ulega to zmianie. Jak wynika z badań na zwierzętach prowadzonych w ramach programu Maria Skłodowska-Curie – Horyzont 2020, regularne podawanie mastiki (żywicy z greckiego drzewa Pistacia lentiscus) może w znacznym stopniu zmniejszyć stłuszczenie wątroby, co umożliwi uczynienie tej choroby odwracalną. Wynika to z faktu, iż mastika obniża w organizmie poziom aminotransferazy alaninowej – enzymu, który towarzyszy powstawaniu stłuszczenia wątroby. Wydaje się, że pod wpływem mastiki podobny proces może zachodzić także u ludzi.
Do tej pory mastikę z powodzeniem stosowano w leczeniu schorzeń żołądkowo-jelitowych – wrzodów żołądka i dwunastnicy. Wiele wskazuje na to, że już wkrótce nauka uzna przydatność tego naturalnego surowca także w leczeniu stłuszczenia wątroby.
Źródło: Cordis. EU research results