Składniki:
  • 250 g filetu z łososia
  • garść pieczarek
  • mały por
  • dwie łodygi selera naciowego
  • ząbek czosnku, sól, pieprz
  • świeże zioła
  • mały kubek kwaśnej śmietany 18 proc.
  • mały kubek słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 50 ml białego wina
  • kilka łyżek oliwy

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Rybę myjemy.
  • Delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy kruszonym pieprzem.
  • Następnie kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię.
  • Dorzucamy zioła i czosnek.
  • Obsmażamy z obu stron i po bokach (bardzo krótko, około minutę).
  • Zdejmujemy z patelni łososia, a wrzucamy pokrojone na ćwiartki grzyby.
  • Czekamy, aż nabiorą złotego koloru.
  • Potem dorzucamy pokrojone w paski warzywa.
  • Smażymy około 5 minut.
  • Dokładamy ponownie łososia i solimy.
  • Dodajemy pół łyżeczki masła i dwa rodzaje śmietany: kwaśna da swoisty aromat i przełamie smak łososia, a słodka zagęści sos i warzywa.
  • Potem całość dusimy, ale nie pod przykryciem – nie dłużej niż około 5 minut.
  • Smacznego!

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW