- 250 g filetu z łososia
- garść pieczarek
- mały por
- dwie łodygi selera naciowego
- ząbek czosnku, sól, pieprz
- świeże zioła
- mały kubek kwaśnej śmietany 18 proc.
- mały kubek słodkiej śmietanki 30 proc.
- 50 ml białego wina
- kilka łyżek oliwy
Reklama
Sposób przygotowania:
- Rybę myjemy.
- Delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy kruszonym pieprzem.
- Następnie kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię.
- Dorzucamy zioła i czosnek.
- Obsmażamy z obu stron i po bokach (bardzo krótko, około minutę).
- Zdejmujemy z patelni łososia, a wrzucamy pokrojone na ćwiartki grzyby.
- Czekamy, aż nabiorą złotego koloru.
- Potem dorzucamy pokrojone w paski warzywa.
- Smażymy około 5 minut.
- Dokładamy ponownie łososia i solimy.
- Dodajemy pół łyżeczki masła i dwa rodzaje śmietany: kwaśna da swoisty aromat i przełamie smak łososia, a słodka zagęści sos i warzywa.
- Potem całość dusimy, ale nie pod przykryciem – nie dłużej niż około 5 minut.
- Smacznego!